Dioptrijska očala

Dioptrijska očala

Šele z optimalno izbranimi lečami bodo vaša očala idealen in nepogrešljiv pripomoček za vid, kot tudi pri delu, branju in v cestnem prometu.

Zato imamo v naši ponudbi dioptrijske lečke za vsak tip oči in vsako priložnost.

Lečke iz stekla so bile pred leti običajen standard, danes pa jih vgrajujemo le na posebno željo ali v primeru posebej visokih dioptrij.

Današnje modelne dioptrijske lečke so izdelane iz kemično različnih plastičnih materialov in imajo v primerjavi s steklenimi veliko prednosti:

– pri isti dioptriji in obliki so približno 60 % lažje od steklenih

tveganje loma je pri plastičnih lečkah občutno manjše kot pri steklenh, kar je posebej pomembno pri morebitnih nesrečah. Obstaja tudi paleta praktično nezlomljivih lečk, kar je posebej pomembno pri očalih za otroke, športnih očalih itd.

površina plastičnih lečk je načeloma resda mehkejša od površine stekenih, vendar se danes skoraj brez izjeme uporabljajo plastične in steklene lečke z nanešenimi sloji proti zrcaljenju in je tako površina na obeh enako občutljiva oz. neobčutljiva na poškodbe

– prav tako so plastične lečke (polikarbonat) odpornejše od steklenih v posebnih delovnih pogojih, npr. v kovinskih delavnicah, kjer so v zraku iskre od brušenja, pri varjenju itd.

– v kombinaciji s sloji proti zrcaljenju so plastične lečke, tudi če so neobarvane, popolnoma nepropustne za UV žarke do valovne dolžine 400 nanometrov, kar pomeni, da so s takšnimi očali vaše oči brezskrbno zaščitene, kot z najboljšimi sončnimi očali

– plastične lečke so lahko izdelane v poljubnih barvah

– zaradi navedenih razlogov imamo tudi mi sami v svojih očalih zgrajene izključno plastične lečke

Glede na namen oz. geometrijo se različne vrste leč proizvajajo iz kemično različnih materialov, ki imajo med seboj različne lomne količnike svetlobe. S tem lahko predvsem stranki z višjimi ali visokimi dioptrijami, kjer bi ob uporabi običajnih standardnih leč le te bile videti debele, lepe, lahke in brez popačenja izgleda.

SLOJI PROTI ZRCALJENJU

Vsaka gladka površina odseva svetlobo, tako tudi dioptrijska očala. Ti odsevi so pri očalih moteči, še posebej v najbolj zahtevnih pogojih, kot je npr. vožnja avtomobila ponoči v dežju. Zato proizvajalci dioptrijskih lečk že leta dolgo proizvajajo v največjem deležu leče z nanesenimi sloji proti zrcalnjenju.

Danes predstavljajo sloji proti zrcaljenju skorajda že standard na dioptrijskih lečah. Namenjeni so čistejšemu pogledu skozi očala. Uporabniki takšnih leč včasih zmotno menijo, da se leče s temi sloji umažejo bolj ali hitreje, kot leče brez njih. Leče brez slojev proti zrcaljenju s površine zrcalijo tako močno, da umazanije na leči niti ne opazite in ste na takšno kvaliteto navajeni. Pogled skozi leče z nanešenimi sloji proti zrcaljenju pa je tako čist, da postane najmanjša umazaniji na leči moteča.

Različni proizvajalci nanašajo na leče te sloje z različnimi tehnologijami in kemičnimi sestavinami. Tako najenostavnejši sloji filtrijajo probližno 50 %, boljši 80 %, najboljši pa 98 % odseva. Najboljši sloji imajo tudi lastnost, da napravijo lečo antistatično, kar povzroči, da ne privlači umazanije in s tem dlje časa ostaja brezhibno čista.